Carson McCullers – A szomorú kávéház balladája




A gótikus regények egyik különös fajtája, az úgynevezett ’southern gothic’. Ez a jellegzetesen amerikai környezetben, egy poros, kihalt déli kisvárosban játszódó kisregény is e műfajba sorolható. A gótikus regényekhez nem is a történet, hanem a főszereplő hölgy jellegzetesen gótikus karaktere fűzi. Ez a groteszk alakokkal, gyönyörű, elvarázsoló hangulatú leírásokkal, érzékeny, emberséges filozófiával átitatott szöveg különösen mélyen érintheti meg az embert, főleg ha egy kellemes vasárnap délután, a hintaágyon fekve olvassa, kezében egy jó adag hideg limonádéval, s orrában a Balaton felől a hegyre szálló, búcsúzó nyár illatával.

„Mindenekelőtt a szerelem két ember közös élménye – de az a tény, hogy közös élmény, még nem jelenti, hogy egyforma élmény mind a két ember számára. A szerelmes és a szeretett személy különböző égtájakról jönnek. A szeretett személy gyakorta csak kiváltója annak a felhalmozódott szerelemnek, ami addig a pillanatig mozdulatlanul lappangott a szerelmesben. S valahogy minden szerelmes tudja ezt. Érzi a lelkében, hogy szerelme magányos érzés. Új, különös magányban találja magát, s ettől az érzéstől szenved. Így hát a szerelmes csupán egyvalamit tehet: tőle telhetően őriznie kell magában szerelmét, egy egész új világot kell teremtenie – egy feszült, különös, önmagában teljes világot.”

A kisregény filozófiája leginkább így foglalható össze: embertársaink közül sokan azokhoz vonzódnak leginkább, akik képtelenek viszontszeretni, s épp ezért a nem kívánt szerelem gyakran nemcsak szánalmat, hanem gonoszságot és gyűlöletet szül. Mindenesetre Miss Amelia tragikus alakká, már-már drámai hősnővé válik, s groteszk alakja s szerelmének története legendává válik, mely éppúgy részét képezi a poros kisváros álmos nyári délutánjainak, mint bármi más. Így kövül meg a legszebb s leggyűlöletesebb szerelem emléke, s így születnek a legendák.
Carson McCullers

   

Megjegyzések