Edward Gorey világa

Edward Gorey amerikai író és illusztrátor számomra mindig is a legnagyobbak és legcsodáltabbak egyike volt, akik alakították a gótikus stílust, a gótikus formavilágot, annak vizuális nyelvét kidolgozva, létrehozva. Olyan nagy jelentőségű könyvillusztrációk fűződnek nevéhez, mint Bram Stoker Draculája, H.G. Wells Világok harca, vagy T. S. Elliot Old Possum's Book of Practical Cats c. könyvének illusztrálása. Gorey könyvillusztrációiban keveredik a viktóriánus-edwardiánus éra vizualitása, furcsa elegyet alkotva, de sokat merít az óvilág, főleg az angolszász vizuális kultúra gazdag hagyományaiból is. Illusztrációinak stílusa  mérhetetlenül nagy hatással volt az amerikai filmiparra, számos filmalkotás, sorozat merített világából, elég akár Tim Burtonre, vagy a Batman filmekre, vagy akár az X-aktákra gondolnunk.

Alkotásai leginkább a szürreális kategóriájába sorolhatóak, de hosszú ideje az ő stílusa az, amit 'gótikus' jelzővel illetnek a vizuális dolgokra fogékony emberek.Beszéljenek a képei!:)



"If you're doing nonsense it has to be rather awful, because there'd be no point. I'm trying to think if there's sunny nonsense. Sunny, funny nonsense for children — oh, how boring, boring, boring. As Schubert said, there is no happy music. And that's true, there really isn't. And there's probably no happy nonsense, either."

(Edward Gorey)



















                                       Mert, aki a macskákat szereti, rossz ember nem lehet..:)



Ajánlott oldalak:

www.edwardgoreyhouse.org
The Gashlycrumb Tinies
Edward Gorey a Wikipédián
www.goreybooks.com
edwardgoreyelephanthouse.tumblr.com


Megjegyzések